της Rose Snyder, Managing Director Coaching Division, USOC
- Δεν θα επιβάλλεις τις δικές σου φιλοδοξίες στο παιδί σου.
Θυμήσου ότι η κολύμβηση είναι δραστηριότητα του παιδιού σου. Η βελτίωση και η πρόοδος έρχονται με διαφορετικούς ρυθμούς για κάθε άτομο. Μην κρίνεις την πρόοδο του παιδιού σου με βάση τις επιδόσεις κάποιου άλλου αθλητή και μην το πιέζεις με βάση αυτό που ΕΣΥ νομίζεις ότι θα έπρεπε να καταφέρνει. Το καλό με την κολύμβηση είναι ότι ο καθένας μπορεί να προσπαθήσει να κάνει το ατομικό του ρεκόρ και να επωφεληθεί απ’ όλη την διαδικασία της αγωνιστικής κολύμβησης.
2. Θα είσαι υποστηρικτικός ότι κι αν συμβεί.
Υπάρχει μόνο μια ερώτηση που θα πρέπει να ρωτάς το παιδί σου μετά από μια προπόνηση ή έναν αγώνα… «Το διασκέδασες;» Αν οι αγώνες και οι προπονήσεις δεν το διασκεδάζουν τότε το παιδί σου δεν θα πρέπει να πιέζεται να λάβει μέρος.
- Δεν θα κάνεις τον προπονητή στο παιδί σου.
Ασχολείστε με μια νεανική αθλητική δραστηριότητα που προσφέρει επαγγελματικού επιπέδου προπόνηση. Μην υποσκάπτεις την δουλειά του επαγγελματία προπονητή προσπαθώντας παράλληλα να δώσεις προπονητικές συμβουλές στο παιδί σου. Η δουλειά σου είναι να προσφέρεις αγάπη και υποστήριξη. Ο προπονητής είναι υπεύθυνος για το τεχνικό μέρος της δουλειάς. Δεν θα πρέπει να δίνεις συμβουλές πάνω στην τεχνική ή την τακτική ενός αγώνα. Ποτέ μην επιβραβεύεις χρηματικά το παιδί σου μετά από μια καλή επίδοση. Το μόνο που θα καταφέρεις θα είναι να το μπερδέψεις όσον αφορά τους λόγους για τους οποίους πρέπει να προσπαθεί για το καλύτερο και θα αδυνατίσει ο δεσμός αθλητή/προπονητή.
- Έχε μόνο θετικά πράγματα να πεις σε ένα κολυμβητικό αγώνα
Θα πρέπει να ενθαρρύνεις και ποτέ να μην κάνεις κριτική στο παιδί σου ή τον προπονητή. Και οι δυο τους γνωρίζουν πότε έχουν γίνει λάθη. Θυμήσου ότι το “βάζω τις φωνές” δεν είναι το ίδιο με το “επευφημώ”.
- Θα αναγνωρίζεις και αποδέχεσαι τους φόβους του παιδιού σου.
Οι νέες εμπειρίες μπορεί να αποτελούν καταστάσεις με στρες. Είναι απόλυτα φυσικό το παιδί σου να φοβάται. Μην του φωνάζεις και το υποτιμάς, απλά διαβεβαίωσε το ότι ο προπονητής του δεν θα είχε προτείνει τον συγκεκριμένο αγώνα αν δεν ήταν απόλυτα έτοιμο. Θυμήσου ότι η δουλειά σου είναι να αγαπάς και να υποστηρίζεις το παιδί σου σε όλη του την κολυμβητική εμπειρία.
- Δεν θα κριτικάρεις τους έφορους των αγώνων.
Παρακαλώ μην κριτικάρετε τα πρόσωπα που κάνουν ότι μπορούν σε πραγματικά εθελοντική βάση.
- Τίμα τον προπονητή του παιδιού σου.
Ο δεσμός ανάμεσα σε προπονητή και αθλητή είναι ιδιαίτερος. Συμβάλλει τόσο στην επιτυχία του παιδιού σου όσο και στην διασκέδασή του. Μην κάνεις κριτική στον προπονητή μπροστά στο παιδί σου.
- Να είσαι πιστός και υποστηρικτικός στην ομάδα.
Δεν είναι συνετό για τους γονείς να παίρνουν τον κολυμβητή και να πηδούν από ομάδα σε ομάδα. Το νερό δεν είναι απαραίτητα πιο “γαλάζιο” στην πισίνα μιας άλλης ομάδας. Κάθε ομάδα έχει τα δικά της εσωτερικά προβλήματα, ακόμα και οι ομάδες που βγάζουν πρωταθλητές. Τα παιδιά που αλλάζουν συχνά ομάδες βρίσκουν ότι μπορεί να είναι μια δύσκολη συναισθηματική εμπειρία. Συχνά οι κολυμβητές που αλλάζουν ομάδες δεν τα καταφέρνουν καλύτερα απ’ ότι πριν αναζητήσουν το πιο “γαλάζιο” νερό.
- Το παιδί σου να έχει στόχους εκτός από την νίκη.
Οι περισσότεροι πετυχημένοι αθλητές έχουν μάθει να επικεντρώνονται στην διαδικασία -το ταξίδι- και όχι στο αποτέλεσμα. Το να κάνεις μια τίμια προσπάθεια ανεξάρτητα με το ποιό θα είναι το αποτέλεσμα, είναι πολύ πιο σημαντικό από την νίκη. Ένας ολυμπιονίκης είπε, “Ο στόχος μου ήταν να κάνω ένα παγκόσμιο ρεκόρ. Λοιπόν, το έκανα αλλά το έκανε και κάποιος άλλος, μόνο που ήταν λίγο πιο γρήγορος από εμένα. Πέτυχα τον στόχο μου αλλά έχασα. Αυτό με κάνει αποτυχημένο? Όχι, στην πραγματικότητα είμαι πολύ περήφανος για το πως κολύμπησα εκείνη την ημέρα.” Τι καταπληκτική άποψη για να έχει κανείς κατά την διάρκεια της ζωής του!
- Δεν θα περιμένεις το παιδί σου να γίνει ολυμπιονίκης.
Υπάρχουν 520.000 αθλητές-κολυμβητές στις ΗΠΑ. Υπάρχουν μόνο 52 θέσεις για την ολυμπιακή ομάδα κάθε τέσσερα χρόνια. Οι πιθανότητες του παιδιού σου να κερδίσει ολυμπιακό μετάλλιο είναι περίπου 0.0002%.
Πρόσφατα σχόλια